نما را میتوان پوسته و بدنه ی بیرونی یک ساختمان دانست که با نگاه کردن به آن تا حد زیادی از عملکرد و کاربردی که ساختمان دارد مطلع می شویم . نمای یک ساختمان فقط نشان دهنده ی عملکرد ساختمان نیست بلکه با توجه به نکاتی که برای طراحی و ساخت آن یک معمار و کارفرما باید در نظر بگیرد ، بیانگر سلیقه صاحبان ملک ، فرهنگ و شرایط اقتصادی منطقه ، شرایط جوی و اقلیمی و … نیز می باشد . در واقع میتوان گفت نما هویت یک ساختمان می باشد و به همین علت است که نباید طراحی نما و ساخت آن را سرسری گرفت و باید کاملا به آن توجه نشان داد.
جایگاه نما در معماری
این همه تنوع در طراحی نما و سبک های به وجود آمده را میتوان از جمله تاثیرات بیشتر شدن اهمیت زیبایی ظاهر در تمامی جوانع و جوانب و پیدا شدن دغدغه های بیشتر در طراحی ساختمان مانند صرفه جویی در مصرف انرژی و یا سبزینگی شهری و … دانست . در طول دوران ها همواره طراحی نما برای ساختمان های خاص و بزرگ مانند مساجد ، کاخ ها ، آرامگاه ها، کلیساها و … اهمیت زیادی داشته است.
اما با گذشت زمان مردم یاد گرفتن که زیبایی شهری می تواند تاثیرات زیادی داشته باشد و یکی از عواملی که بر زیبایی شهر تاثیر میگذارد ، نمای تک تک ساختمان ها می باشد . به همین علت دیگر طراحی نما در طراحی ساختمان های جدید و یا بازسازی نما برای ساختمان های قدیمی تر الویت پیدا کرد . به همین علت به مرور زمان سبک ها و شیوه های جدید و متفاوتی برای طراحی نما به وجود آوردند و همچنین متریال های متفاوت با ویژگی های منحصر بفردی نیز برای طراحی نما وجود دارند که ما در این مقاله به یکسری از این سبک ها و متریال ها اشاره می کنیم.
سبک های مختلف در طراحی نما از زبان شرکت طراحی نما و معماری توسعه صنعت ساختمان ایما:
- طراحی نما به سبک کلاسیک
- طراحی نما به سبک مدرن
- طراحی نما به سبک مینیمال
- طراحی نما به سبک اسلامی
- طراحی نما به سبک آرت دکو
- طراحی نما به سبک شرقی
- و …
مصالح مختلف برای طراحی نما از زبان شرکت طراحی نما و معماری توسعه صنعت ساختمان ایما :
-
سنگ
یکی از قدیمیترین و پرکاربردترین مصالح برای طراحی نما و اجرای آن سنگ می باشد . از این نما امروزه بیشتر در نما کلاسیک استفاده می شود . سنگ ها تنوع زیادی در رنگ و جنس و کیفیت و حتی هزینه دارند به همین دلیل دست معمار و کرفرما را برای استفاده از سنگ در ساخت نما حسابی باز گذاشته اند . البته که باید دقت کنید هر سنگ ویژگی های مخصوص خود را دارد و گاهی یکسری سنگ ها مناسب استفاده در بعضی مناطق نیستند .
-
آجر
این متریال نیز دارای تاریخچه ی طولانی و قدمت زیادی به ویژه در کشورمان ایران دارد . همچنین به دلیل قابل دسترس بودن و قیمت ارزان آن و تنوع کاری ای که می توان با آن انجام داد ، بسیار محبوب می باشد . همچنین این متریال مزیت های زیادی از جمله عایق حرارت بودن ، مانع اتلاف انرژی ، دارای حس گرما و … هم دارا می باشد .
-
فایبر سمنت
این متریال که درواقع همان پنل های سیمانی می باشند ، از جمله متریال های جدی و بروز دنیا به حساب می آیند . این سری از پنل ها به این دلیل که در ساختار اصلی خود دارای فیبر می باشند ، مقاومت نسبتا خوبی را به نسبت سیمان و جوب دارند . این متریال به دلیل زیبایی و حس و حالی که دارد بیشتر در سبک نما مدرن استفاده می شود .
-
شیشه
امروزه اکثر ساختمان هایی که کاربردهایی مانند تجاری ، اداری و مانند این ها را دارند دارای نمایی کامل شیشه هستند و یا از شیشه به عنوان عنصر اصلی برای نمای آن ها استفاده می شود . از آنجایی که شیشه متریالی حساس می باشد ، هنگامی که برای نما استفاده می شود ، باید ویژگی های خاصی باشته باشد و از مقاومت و کیفیت بسیار خوبی برخوردار باشد . از اینجا در پنت هاوس ها و طراحی ویلا نیز استفاده می کنند .
-
کامپوزیت
این متریال نیز از جمله متریال هایی است که امروزی حساب می شود و در نما مدرن و نمای مینیمال به کار می رود . کامپوزیت ها متریال هایی ستند که بسیار شکل پذیر می باشند و به این دلیل که با لایه ای از آلومینیوم پوشیده شده است دارای مقاومت بالایی می باشد . همچنین دارای عمر زیاد و مقاومت خوبی در برابر حرارت و همچنین عایق صدا می باشد .
-
چوب
چوب یکی از طبیعی ترین و زیباترین مصالح برای استفاده در فضاهای مختلف یک ساختمان می باشد . از این متریال برای طراحی نما نیز استفاده می شود که جلوه ای گرم ، زیبا و خاص به نمای ساختمان می بخشد . درگذشته استفاده از چوب در نما زیاد مورد استقبال قرار نمی گرفت ، زیرا دارای مقاومت زیادی نبود و مورد حمله حشرات موذی قرار می گرفت . اما امروزه با راهکارهایی که پیدا شده است توانسته است با این اتفاق مقابله کنند و به همین دلیل استفاده از آن نیز مورد پسندتر واقع شده است .
-
سرامیک
در زمان های گذشته از سرامیک برای طراحی نما استفاده می شده است و هم اکنون نیز به دلیل طرح های متنوع و کیفیت های متفاوتی که برای سرامیک ها به وجود آمده اند . برای طراحی نما ساختمان هایی همچون ساختمان های اداری ، تجاری و … استفاده می شود .