به خارجی و بیرونی ترین پوسته ی یک ساختمان نما می گویند. در روند طراحی نما نکاتی مانند اقلیم منطقه ، شرایط اقتصادی کارفرما و محله ، کاربردی که ساختمان دارد و خیلی دیگر از شرایط موجود باید در نظر گرفته شوند، به همین علت می توان گفت نمای یک ساختمان نشانگر هویت آن ساختمان است. برای مثال نمای یک خانه نباید مانند نمای یک مجتمع تجاری باشد و نمای یک بیمارستان نیز نباید مانند نمای یک ساختمان اداری باشد. باید به گونه ای نما را طراحی نمود که با دیدن آن تا حدودی بتوان از داخل و فضاهای موجودی که در داخل ساختمان قرار دارند با خبر شد . در طراحی نما همچنین سبک های مختلفی وجود دارد که هر کدام از این سبک دارای تاریخچه و ویژگی های مختلفی می باشند و در روند طراحی با سبک مورد نظر باید تمامی ویژگی های آن سبک در نظر گرفته شود تا بتوان گفت نمایی با سبک مشخص طراحی شده است .
سبک های مختلف در طراحی نما از زبان شرکت معماری توسعه صنعت ساختمان ایما:
- طراحی نما به سبک رومی
- طراحی نما به سبک مدرن
- طراحی نما به سبک مینیمال
- طراحی نما به سبک صنعتی
- طراحی نما به سبک اسلامی
- طراحی نما به سبک شرقی
- طراحی نما به سبک غربی
- طراحی نما به سبک اسکاندیناوی
- و …
طراحی نما به سبک رومی :
سبک رومی در معماری و طراحی نما که به عنوان سبک کلاسیک نیز شناخته می شود، از قدیمی ترین سبک ها و شاخص ترین سبک ها در این هنر می باشد. این سبک دارای تاریخچه ای با ارزش می باشد. به طوریکه می توان گفت ساختمان های بزرگ و مهم زیادی از نظر تاریخی و معماری به این سبک طراحی شدهاند.
همچنین دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشد که این ویژگی ها از گذشه تا امروز باعث محبوبیت این سبک گشته اند و توانسته اند این سبک را همچنان یکی از مهمترین سبک ها در هنر و الویت افراد در انتخاب نگه دارد.
-
استفاده از ستون در طراحی
در سبک رومی، هم در طراحی نما و هم در طراحی داخلی از المان های خاصی استفاده می شود. یکی از این المان ها را می توان ستون دانست. ستون ها به سادگی در این سبک قرار نمی گیرند. بلکه روی آن ها و در پایه و بالای آن ها ظریف کاری هایی می شود که به زیبایی آن می افزاید و می توان آن را یکی از شاخص ترین ویژگی های این سبک دانست.
-
توجه به نظم ، تعادل و تقارن در طراحی
یکی از اصلی ترین ویژگی های این سبک تعادل و تقارنی است که در این سبک وجود دارد. در طراحی نما به سبک رومی باید دقت کرد که تمامی عناصر مانند بالکن ها، ستون ها و بازشوها باید به صورت قرینه یکدیگر قرار بگیرند. به این وسیله هم تعادل در نما ایجاد می شود و هم منظم دیده شود و شکوه و وقار خاصی در نما شکل می گیرد که در کمتر سبکی آن را مشاهده خواهید نمود.
-
استفاده از تزیینات و جزییات زیاد
یکی از تفاوت های بزرگی که سبک رومی با دیگر سبک های محبوب دنیا دارد ، جزییات و تزیینات زیاد آن است. در این سبک در پایین پنجره ها، ستون ها و در طراحی تک تک عناصری که روی نما قرار می گیرد جزییات خاصی طراحی شده است که باعث زیباتر و مجلل تر دیده شدن کار می شود و شکوه و جلال خاصی به آن می بخشد.
-
استفاده از متریال های خاص
در سبک رومی و یا همان کلاسیک در طراحی نما از متریال های زیادی ، نمی شود استفاده کرد و برای پیاده کردن طرح روی ساختمان نیازمند یکسری متریال های خاص می باشیم . به طور مثال می توان گفت در این سبک بیشتر از متریال هایی مانند سنگ های زیبا استفاده می شود که از جمله ی این سنگ ها به مرمر و تراورتن می توان اشاره نمود . با استفاده از این متریال می توان نما را مستحکم ، با وقار و با شکوه نشان داد .
-
استفاده از رنگ های گرم در طراحی
در طراحی نما به سبک رومی نمی توان از هر رنگی برای نما استفاده نمود . اغلب رنگ های استفاده شده در این سبک رنگ های گرم و یا خنثی مانند سفید ، کرم ، بژ ، قهوه ای و … می باشند که باعث فاخرتر دیده شدن نما و حس اصالت آن می شوند .
-
توجه به نورپردازی
نورپردازی در تمامی سبک ها دارای اهمیت می باشد و سبک رومی هم از آن مستثنا نیست . این سبک از آنجایی که به دنبال تجملات و شکوه می باشد ، باید به طرز ویژه ای نورپردازی شود تا تمامی عناصر و جزییات استفاده شده در نما را مورد توجه قرار دهد . یکی از ویژگی های نورپردازی در سبک رومی این می باشد که در شب نیز اهمیت خاصی دارد و ساختمان را نمایان می کند .
ضوابط طراحی نما رومی در شهر تهران :
- از دیوارهایی که کاملا به صورت شیشه ای می باشند ، نباید در نما استفاده کرد .
- از رنگ ها و طرح های نامتعارف در نما استفاده نشود .
- از متریال های متنوع استفاده نشود و نهایتا از چهار متریال می توان استفاده نمود .
- متریال های که خاصیت برندگی و یا شکننده بودن دارند ، در نما استفاده نشوند . مخصوصا در طبقات پایینتر که امکان دسترسی به آن ها موجود می باشد .
- از عناصر سازه ای در جبهه ی اصلی نما استفاده نشود .
- از نوشته ها و یا نمادها نباید در نما استفاده نمود مخصوصا اگر ضد دینی می باشند .
- ایجاد کنسول در نما خارج از محدوده ای که مالکیت آن در اختیار کارفرما می باشد ، ممنوع می باشد .
- عناصری که به صورت مجازی بوده و در طراحی نما استفاده می شوند ، نباید از محدوده ی مالکیت کارفرما بیشتر از 10 سانتی متر بیرون بزند .
- بازشوها و پنجره هایی که در نما استفاده می شوند ، نباید در اشکال عجیب غریب باشند .
- عناصر تاسیساتی به هیچ عنوان نمی توانند در جبهه ی اصلی نما قابل رویت باشند و در طراحی استفاده شوند .
- خط آسمان و خطوط پیشانی نما و سازه باید با ساختمان های مختلفی که در اطراف وجود دارد همخوانی داشته باشد .
- پوشش های گیاهی ای که در نما و یا بام ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند ، باید طبق ضوابط موجود باشند .
- از آبچکان برای هدایت آب و نریختن و عدم لغزش آن روی نما باید استفاده نمود .
- و …