یکی از عناصر مورداستفاده در طراحی نمای مسجد و مصلی، انواع قوس میباشند که در این مقاله به آنها اشاره شده است. شناخت قوسها میتواند به جهت استفاده در پروژههای ساخت مساجد و مصلیها بسیار مهم باشد. چرا که این مؤلفهها موجبات تحمل بار را به جهت جلوگیری از شکستها و خرابیهای احتمالی خواهند داشت.
درباره عناصر مورداستفاده در طراحی نمای مسجد و مصلی
در این مقاله قصد داریم درباره عناصر مورداستفاده در طراحی نمای مسجد و مصلی، مطالب کاربردی و مهمی را به شما کاربران محترم ارائه دهیم. شرکت توسعه صنعت ساختمان ایما درزمینهٔ طراحی نمای مسجد و مصلی میتواند بهعنوان بهترین مشاور و مجری با توجه به در اختیار داشتن طراحان و مهندسین خبره، اجرای این نوع از پروژهها را برای شما مشتریان محترم فراهم آورد.
این شرکت درزمینهٔ اجرای پروژههای نمای ساختمان، اجرای پروژههای ساختمانی، تولید انواع سنگ اسلب و ابزاری، تولید سازهها و مبلمان فلزی، اجرای پروژههای تأسیسات مکانیکی ساختمان، اجرای تخصصی انواع نما ساختمان کلاسیک مدرن نیز فعالیت مینماید.
از طرف دیگر این شرکت بهعنوان دپارتمان طراحی و مهندسی درزمینهٔ طراحی و ترسیم نقشههای شاپ و ازبیلت و ارائه نقشههای اجرایی و البته انجام خدمات بازرگانی از ترکیه نیز فعالیت دارد. مشتریان محترم میتوانند با مراجعه به وبسایت www.ima-holding.com ، نسبت به ارائه درخواست خود اقدام نمایند.
عناصر مورداستفاده در طراحی نمای مسجد و مصلی
از مهمترین عناصر مورداستفاده در طراحی نمای مسجد و مصلی، قوسهای اسلامی میباشد. قوسها به سه شکل کلی ازنظر ریختشناسی تقسیمبندی میشوند: تیزه دار، مازه دار و چندوجهی
در معرفیهای دیگر، قوس به عبارتهایی مانند چفد، چفته یا چفت نیز نامیده میشود. در تعریف چفت باید گفت که در معماری به سازهای منحنی شکل گویند که بهمنظور کاربردهای گوناگون بر روی دهانهها بهصورت پوششی طراحی و ساخته میشود.
قوسها در کاربریهایی مانند گنبد، طاق و یا سازههای مختلفی مانند پل، زهکشی آب، و چفدها و مورداستفاده قرار گرفته میشوند. اما بهطورکلی بیشترین کاربری که در شرایط باربری، مطلوب میباشد، کاربری از تیزهدار، قوسها و مازهدارها میباشند.
شرح قوسهای باربر
تکرار استفاده و دوران و طراحی چفدها و یا قوسها در شرایط باربر، موجبات ساخت گنبدهای وسیع را به دنبال خواهد داشت. پس از ظهور اسلام این قوسها و چفتها از شرایط ساخت دهانههایی بیشتر از 16 گز برخوردار شدهاند. از قابلیتهای مهم در قوسها، تحمل بارهای وارده میباشد. ( گز، در دو نوع گز سلطانی و گز کوچک تقسیمبندی میشود. گز سلطانی 106.6 سانتیمتر و جز کوچک 94 سانتیمتر میباشد)
انواع قوسهای باربر
عناصر مورداستفاده در طراحی نمای مسجد و مصلی در انواع قوسهای باربر به شرح زیر است:
- قوس باربر در نوع شبدر یا شبدری
- قوس باربر در نوع چفد پنج اوهفت
- قوس باربر در نوع بستو. بستو همان کوزه است.
- قوس باربر در نوع بیز یا هلوچین
- قوس باربر در نوع چمانه یا بیان یا دو لنگه میباشد. بیان همان چفد میباشد.
- قوس باربر در نوع چفد سروک
شرح قرصهای ناباربر
برخلاف قوسهای باربر که از نوع چفتهایی میباشند که قابلیت تحمل بارهای وارده را دارند، اینها از قوسها توانایی تحمل بارهای وارده را ندارند. به همین خاطر کاربری استفاده از این قرصها بیشتر جنبه آمودی دارد. استفاده از این قوسها در دهانههایی حداکثر تا گز میباشد. این قوسها به دلیل داشتن شرایط ساده و نمای زیبایی که دارند بهطور اشتباه، در بعضی از نقاط و پروژهها عنوان قوس باربر نیز مورداستفاده و طراحی و اجرا قرار گرفته میشوند این کار موجبات بروز خطرات متفاوت و شکستگی را در آنها ایجاد مینماید.
انواع قوسهای ناباربر
عناصر مورداستفاده در طراحی نمای مسجد و مصلی در انواع قوسهای ناباربر به شرح زیر است:
- قوس نا باربر در نوع سهبخشی
- قوس نا باربر در نوع شاخ بزی
- قوس نا باربر در نوع قمی پوش و پانیز
- قوس نا باربر در نوع کلیل
- قوس نا باربر در نوع چمله