دسته‌بندی نشده

درباره ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری

ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری

ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری با توجه به قوانین مشخصی تعیین شده است. بر این اساس باید نسبت به انواع پارکینگ‌ها در شرایط پیلوت، در شرایط زیرزمینی، پارکینگ‌های شیب‌دار و یا پارکینگ‌هایی که از قوس برخوردار می‌باشند شرایط منحصربه‌فردی را لحاظ نمود. در این مقاله درباره ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری مطالب سودمندی ارائه شده است.

درباره ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری

در این مقاله قصد داریم برای کاربران شرکت توسعه صنعت ساختمان ایما، درباره ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری مطالب مهمی ارائه دهیم. شرکت توسعه صنعت ساختمانی ایما درزمینهٔ اجرای پروژه های نمای ساختمان، تولید انواع سنگ اسلب و ابزاری،اجرای پروژه های تاسیسات مکانیکی ساختمان، تولید سازه‌ ها و مبلمان فلزی اجرای پروژه‌ های ساختمانی و اجرای تخصصی انواع نما ساختمان کلاسیک و مدرن، فعالیت‌های ممتازی را ارائه می‌دهد.

از طرفی این شرکت به‌عنوان پشتیبان درزمینهٔ انجام خدمات بازرگانی از ترکیه و در قالب یک دپارتمان طراحی و مهندسی به جهت ترسیم نقشه های شاپ و ازبیلت و ارائه نقشه ‌های اجرایی نیز خدمات مطلوبی را برای مشتریان محترم ارائه می‌دهد.

به این منظور مشتریان و فعالان درزمینهٔ کسب‌وکار و تجارت می‌توانند با مراجعه به وب‌سایت  www.ima-holding.com، بر اساس راه‌های ارتباطی اعلام‌شده، درخواست خود را ثبت کرده و شرایط را با شرکت توسعه صنعت ساختمان ایما پیگیری نمایند.

ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری

ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری

در اجرای پروژه های ساختمانی، محل‌های مشخص و مختص برای مالکین به جهت توقفگاه وسایل نقلیه را پارکینگ می‌نامند. این نوع از پارکینگ‌ها به‌عنوان پارکینگ خصوصی محسوب می‌شود. در برخی از پروژه های ساختمانی، توقفگاه‌هایی نیز مشخص‌شده‌اند که از رفت‌وآمدهای عمومی برخوردار می‌باشند.

در این شرایط به آن‌ها پارکینگ عمومی گفته می‌شود. به‌طورکلی تعیین این توقفگاه‌ها باید بر اساس ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری انجام شود. در ادامه به موارد مهم به جهت تعیین ضوابط طراحی پارکینگ، اشاره خواهد شد.

موارد مشخص‌شده به جهت تعیین ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری

  • با توجه به معرفی ضوابط طراحی از طرف شهرداری، به جهت قرارگیری پارکینگ ایجاد شرایط به‌کارگیری از دو گذر ممنوع می‌باشد.
  • درب ورودی برای پارکینگ‌ها در ساختمان‌هایی که کمتر از 25 واحد دارند با توجه به معرفی ضوابط طراحی از طرف شهرداری از حداقل عرض 3 متر باید برخوردار باشد.
  • در ساختمان‌هایی که از بیشتر 25 واحد برخوردار می‌باشد، و یا بیشتر از 1000 مترمربع مساحت دارند، با توجه به معرفی ضوابط طراحی از طرف شهرداری حداقل عرض درب ورودی پارکینگ 5 متر می‌باشد.
  • بر اساس نقشه شهرداری به ازای هر گذر برای خودروها، تنها جایز است که یک ورودی پارکینگ وجود داشته باشد.

ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری

  • در پارکینگ‌های احداث‌شده با توجه به معرفی ضوابط طراحی از طرف شهرداری، حداقل ارتفاع ورودی به خاطر عدم برخورد سقف ماشین به سقف پارکینگ، ارتفاعی در حدود یک متر و 80 سانتی‌متر در نظر گرفته شده است.
  • با توجه به ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری، حداکثر ارتفاع پارکینگ را 2 مترو 40 سانتی‌متر در شرایط پیلوت، و در شرایط زیرزمین 2 متر و 60 سانتی‌متر در نظر گرفته شده است.
  • در پارکینگ‌هایی که از شیب برخوردار می‌باشند به جهت عبور و مرور اتومبیل‌ها، شیب لحاظ شده باید از زاویه 115 درجه‌ای برخوردار باشد.
  • در پروژه های ساختمانی که از پارکینگ‌های قوس‌دار برخوردار می‌باشند، طبق ضوابط طراحی پارکینگ در نقشه شهرداری محل گردش باید حداقل شش مترو نیم در نظر گرفته شود.
  • در ساخت پارکینگ باید دقت نمایید به جهت ایست اتومبیل‌ها، طول و عرض مناسب را به‌صورت داخل به داخل از طریق دیوارها یا ستون‌ها محاسبه نمایید.
  • به جهت ایست اتومبیل در پارکینگ برای معلولین، عرض لازم جهت ایست باید سه و نیم متر در نظر گرفته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.